.


Friday, October 22, 2010

di hari jumaat yg sedap2 rasa..

Tazkirah daripada seorang uztaz kepada saya.. :p


panduan utk mengelakkan sikap takbur :

1) apabila bjumpa kanak2,anggaplah mereka lebih mulia drp kita krn kanak2 belum dibebani dosa

2) apabila bhdapan dgn org tua pula anggaplah juga mereka lebih mulia krn lebih lm beribadah drpd kita

3)ketika bjmpa org alim,anggaplah beliau mulia krn bnyk ilmu

4)apabila melihat org jahil anggaplah mereka lebih mulia kerana berbuat dosa disebabkan kejahilan sdngkan kita berbuat dosa dalam mengetahuinya

5)jika bjmpa org jahat,jgn aggp kita mulia.tetapi,katakanlah mgkin org jahat itu akn brtaubat pada masa tuanya,sdngkan kita belum tahu akhirnya.

6)bgitu jg apabila btemu org kafir,katakan, belum tentu dia akn kafir selama-lamanya.lawan sifat smbong ialah tawaduk atau rndh diri.

jadi..renung-renungkan dan selamat beramal~~ (^_^) v

Monday, October 18, 2010

nak cari FUTURE HUSBAND lah.. hehehe~~


p/s : jumpa note ni kt FB . saya mmg suka copy paste ni.. sebab sangat comel..  bukan utk
        memplagiat hasil karya orang lain, tapi utk suka2 je taw.. da kate sharing is caring
        kan ? hehe.. enjoy reading k !! peace! (^_^) v


Kehadapan my future wife(s)

I menulis article ini bukan lah kerana di cabar oleh seorang member yang ingin melihat keromantikan I. Tapi.. err.. I ...menulis ini adalah kerana kehendak I. So, sila baca entri ni perlahan-lahan. Tak perlu laju-laju.

So, wahai my future wife(s)

I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan cun.

I berharap bila I check facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.

Serta, gambar di facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat cokelat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even cokelat tu jatuh kelantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan?

Lagi pun, you tahu, tak ada lelaki di dunia ni yang nak kahwin dengan perempuan yang seksi meksi.

My future wife(s),

I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, dengan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk je rumah jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan minum-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.

Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau skali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.

My future wife (s),

You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak-tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. bukan tak mampu. Tapi... Ehem.

Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan masakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, tak akan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?

I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bull****. So, don't trust them.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih perempuan lain. You pun mesti tak nak jadi isteri ke dua I kan.



Tuesday, October 5, 2010

lab o lab..

anyonghaseyo.. !! (hai2..) in korean.. i'm addicted to every single thing about korean.. heeee <3

btw, arini ak ade lab mineral chemistry.. grup kami (ak, nana, khuzer, koben, johan, nizam, james, cheemeng) buat lab 6 Quantitative Analysis using EDTA..apakah itu EDTA?? ak ingt bnde alah tu mcm AAS (atomic adsorption photometry) xpon ultraviolet yg kne guna machine merepek-repek tu.. tapi bukan rupanya.. EDTA is ethylenediaminetetraacetic acid haa tu dia punya panjang nama..

walaubagaimanapon, bukanlah tujuan saya untuk menceritakan pasal EDTA itu.. pandai2 lah korang baca kt lab manual tu sendiri (ditujukan buat grup yg xwat lg hoho).. saya di sini ingin meluahkan rasa bangga + bahagia + seronok tak terhingga (tipu je) dan sebagainya kerana buat pertama kalinya grup kami abes awal.. kre awal la pkul 4 lbeh da abes.. huhuhu

kalau tak, b4 ni ktorg la grup yg paling lmbat abes lab.. even mgu lpas kami blk b4 kul 6 tapi grup yg buat lab tu last week bole je balik kul4.. jadi konklusinya grup kami ni mmg telah ditakdirkan balik lmbat kot..(x rela..)          jadi sebab itulah saya rasa sangat gembira kerana lab habis awal lalu terus keluar pegi beli goreng pisang tepi Riyas Nasi Kandar dan makan bihun sop kafe Halim  n nescafe ais bersama2 rumet+rumet tambahan..

lagi berita gembira, sayalah orang yg pertama abes buat eksperimen2 tersebut..hohoho (^0^).. siap en saarani (technician) dan kak liza puji lagi sebab volume of titrant sangat tepat..hohoho lagi bangga.. eh2 bukan bangga tapi........  =p

waaaahh....da la tu.. xbaek bangga lbeh2 nanti menimbulkan riak.. riak menimbulkan takbur.. takbur merupakan antara sifat mazmumah yg xdisukai Allah.. (ade ke sifat mazmumah yg disukai Allah?) xde... jadi saya ingin mengakhiri post kali ini dengan serangkap pantun.. eh xde2 tipu je.. saya bukanlah juara pesta pantun (PADU) untuk berpantun2 nanti pembayang xsama haruuu je.. keh keh keh..

mlm ni ade test JDM tapi baru baca intro je.. padan muka.. sebok post entry lagi.. ok la nk study..

bye bye !!  (n_n)

assalamualaikum..

Sunday, October 3, 2010

Di Suatu Petang Yang ....

halo semua ! kalau korang sume nak taw, ak skg ni kt dlm  kelas Mining Law..taught by Ir Mior..1 fact u should know, i really really really dislike studying law !! xkesah la ape2 law pon.. lgpun, bukankah ak amek engineering course?? kejadahnya nk study law.. maka itulah sebabnya mengapa saya sekarang berada di dunia sendiri.. itulah sebabnya saya sedang menulis ini...(sanggup tulis tangan pastu taip balik gila betol)..

Alkisahnya..kelas Mining Law ni once in three weeks which is on Friday 3-6pm.. saya sgt bsyukur sbb klas ni 3 mgu skali je.. cuba bayangkan seminggu sekali?? maka akan penuhlah note mining ni dengan luahan hati yg x berapa puas untuk diluahkan..plus, kelas petang sememangnya tidak disukai oleh saya..(klas pagi pon kau xsuka abestu kelas ape yg kau suke??)

Maka, sebagau persediaan..saya dan amni telah pergi ke kedai mahal (kedai mahasiswa yg mahal) utk membeli 'bekalan' dunia akhirat kami.. 2 mamee monster, 1 roller coaster cheese besau punye, 1 botol pulpy orange juice, 2 paket asam kulit limau, last but not least cadbury BOOST..wahahha(evil)..makan senyap2 pulak tu xmo kasi org laen (xsenonog betol kau ni!) at last Ir Mior bagi take 10 (break)..maka kami pon makan tanpa berselindung lagi sebab kawan2 laen keluar untuk pegi tandas, kedai mahal, lepak kat luar kelas dan sebagainya..

Tetapi malangnya..di antara kami berdua telah tersesat lagi sorang yg telah ternampak ke'banyak'an makanan kami (mknan tu disorok dlm beg amni n bwk keluar satu satu..kedekut betol..) bukan kedekut sbnanye tapi jimat ! fyi, duit poket ak utk 2 minggu tinggal rm50-- T_T..kena puasa la cmni..lagi 2 hari nk raya buat kali kedua..tapi nampaknya kena tambah lagi puasa disebabkan keadaan ekonomi yang terumbang-ambing bagaikan sampan di tengah2 lautan Pasifik yg sedang dipukul ombak yg ganas hahaha... ketawa yg dibuat-buat..TT_TT..nanges pulak...keadaan emosi yg xstabil... so, dalam sekelip mata sahaja (kelip mata sekali) mknan itu lenyap.....

waaahhhh...jumaat yg tiada kelas pagi tapi penuh dgn kelas petang dan malam..begitulah kehidupanku di hari jumaat (menagih simpati)..padahal kelas ni 3minggu skali je pon..nk tlbeh2 emosi pulak..

ok dah la..nk sambung tgk cite korea Oh! My Lady.. Shiwon Suju is on the drama !! ohmaigod !!
bye bye !!

assalamualaikum..


**again, no pics uploaded...T_T