.


Thursday, November 24, 2016

Furriend Update Part 2

Assalamualaikum.

Alhamdulillah masih bernyawa lagi blog ni. *perli diri sendiri

Previous entry is here

So sekarang ni kucing yg yang tinggal chemol and gary je. Aku rase masa ni tahun 2013. Gary and chemol pon mmg kamceng la sampai bole tido sekali. 


Suke duduk dalam tong sampah


Muka mintak penyepak makan


Muka annoying


Bersama abang chemol

TAPI. *ni mmg ayat feveret aku
Ade kejadian yg tak diingini berlaku. Satu hari dalam tahun 2014 mase kitorang tgh bersenang lenang di hari minggu ayah aku balik rumah dgn membawa berita sedih ;( Jumaat sebelum tu DBKL datang tangkap semua kucing2 yg berkeliaran kat area rumah aku. Patutlah gary n chemol tak balik2. Ingatkan takde pape sebab 2 hari tak balik tu kira normal je. Rupanya dorang pon kena tangkap jugak. Sedihnyaaa mase tu. Masalahnye yg DBKL pon nak tangkap dorang kenapa. Dorang pakai loceng tau. Kalau ada loceng tu maksudnya kucing tu bertuan la kan. Aku punyalah semangat sampai pegi kat Pusat Kembiri Haiwan kat Jalan Air Panas, Setapak sebab aku try google dorang cakap kucing yg ditangkap oleh DBKL akan dihantar ke situ sebelum dilupuskan dalam masa 2 minggu. DILUPUSKAN tau. Memang macam2 aku fikir mase tu. Takut tak sempat selamatkan dorang la. 

Bila aku sampai sana aku tanye la staff kat situ ade lagi tak kucing yg kena tangkap seminggu lepas. Die cakap ade lagi and aku pon cari la kat cage banyak2 kat belah belakang. Cari punya cari tapi gary n chemol takde T_T. Staff kat situ cakap kalau takde tu maksudnye dah ade orang adopt atau NGO dah ambil dan bawak kat dorang punya shelter sendiri. Mase tu aku memang sedih sangat sebab dah tak dapat jumpa dgn gary n chemol lagi. Aku harap sangat dorang tak dilupuskan dan ade shelter yang amek dorang. Semoga mereka sentiasa sihat di mana mereka berada. Dan sejak dari peristiwa tu, kucing2 aku selepas tu semua aku takkan benarkan dorang keluar dari rumah. Duduk je dalam rumah. Cuma sekali sekala je aku bawak dorang keluar pegi Taman Jaya ke sekadar tak nak bagi dorang rasa bosan dan terkurung. Sape kucing aku lepas gary dan chemol? Next entry aku cerita. Till then, babai.

Assalamualaikum.



Furriend Update Part 1

Assalamualaikum.
Hai semua! Tgh buat ape tuuu? Aku kat rumah sewa kat banting nii. Tak tau nak buat ape. Tadi lepas balik keje aku g merayap kat Giant Banting jap dgn partner in crime aku, Cik Hanie. Sekarang ni aku kalo nak g merayap ajak die je sbb membe ofis aku lg sorang Cik Nada dah jadi Puan Nada. So takleh nak merayap sgt dah. Setakat keluar lunch masa keje je boleh. Jadinye Cik Hanie kite ni la yg rajin melayan kaki jalan aku ni. Lagipon kitorang je GSA kat ofis tu. Geng Single & Available. Kahkahkah
Eh aku nak cite pasal kucing aku la. Jgn melalut. Ok sebelum ni aku penah cite pasal chemol dan comel kan. Lepas diorang berdua ni ade lagi sekor penambahan which is Garyyyy Oppa. Hehe actually Gary je tapi ayin selalu panggil die Gary Oppa sbb cite Runningman kan ade watak Gary. Gary ni pon stray cat sama mcm comel (chemol bukan sbb die lahir kat rumah aku). Jumpa kat depan lif masa tu takde air. Orang tgh sibuk mangangkut air naik lif die pon nak menyibuk kat situ so die asek kena sepak je kat situ. Ape lagi aku pon terus mewujudkan rescue team dan menyuruh najwa (adek aku) kidnap si gary ni bawak balik rumah. NAIK TANGGA. Yela dah lif penuh dgn org nak mengangkut air kan. Haha kesian najwa terpaksa menjadi exco tangga. Dan gary pon hidup bahagia di samping aku. Hahaha >.<

Ni die si Gary Oppa.

TAPI. Ade kisah sedih plak. Rasenye dlm 2 or 3 bulan gary duk rumah aku comel sakit. Aku pon tak sure sakit ape sbb tibe2 die macam jadi kurus sgt dan tak lalu makan. Duk diamm je. Mase tu pulak aku ni jahil lg bab2 nak hantar kucing ke vet ni. Sampai satu tahap die punya bulu gugur n die selsema yg sgt teruk sampai bersin keluar darah. Aku rase die kena virus kucing la sbb tak lama lepas tu chemol pulak kena. Dan paling sedih sekali ayah aku tak bagi dorang duk dalam rumah sebab tu. Mase tu aku sedih gila tapi tak boleh nak buat ape2. Dan akhirnya comel mati. Masa tu 1 Syawal aku ingat lagi. Chemol pulak lepas je comel mati die macam beransur sembuh. Dan lepas tu dah ok balik macam biasa. Mmg punca dia kat comel kot. Takpelah biarlah comel tenang di sana. Tak sakit dah :)

Tuesday, October 25, 2016

Kerja dan Kerjaya

Assalamualaikum

Hmmmm. Tetiba rase awkward nak post dlm blog sendiri. Eheheh. Ampunkan hamba penunggu gua. Ampunkan hamba penunggu..err..maksud aku pembaca blogku yg setia. Aku pon tak tau la ape yg busy sgt sampai tak terupdate blog ni. Eh. Macam kenal je alasan ni. Hehe. Aku rase la mungkin blog ni tak diupdate sebab adanya media sosial seperti facebook, instagram, twitter, wechat dan sebagainya. Semua info pon bole dapat dari sana je. Btol tak? Hehe

Sooo begitulah mukadimahnye. Eh baru mukadimah rupenye. Rase mcm dah berjela dah aku taip. Ok back to the main subject. So sekarang ni aku kerja kat Lion Tin Sdn Bnd. Sebagai mine planning engineer. Dari lepas grad lagi mmg tak pernah tukar kerja. 4 tahun dah. Lame ke? Ntah. Member2 aku mostly dah 2,3 kali tukar kerja. Aku je yg tetap setia dgn lion ni. Setia la sangat! Sebab aku dah ade dalam comfort zone? Takdelah. Banyak je kerja yg memeningkan kepala. Yg bole dibuat dgn mudah tapi sebab aku punya superior semua geng2 otai yg masih berbisa (baca: tua) yg lebih suka melakukan kerja menggunakan kaedah konvensional atau manual, so akulah yg menjadi mangsa. Alasannye 'you are the only one who know how to do this method in Malaysia'. Puii la. Mula2 aku excited la. Yela kerjaya pertama aku. Lama2, aku rase nak muntah bile dengar. Bukan sebab tak suka dgn kerja tu. Tapi sebab aku sorang je. SORANG. Yg kena buat semua kerja tu. Dan semua kerja tu kena siap cepat. Dgn ade si kaki adu lagi. So takdenye comfort zone di situ.

Hmm. Tak tau lah bile boleh tukar kerja. Kadang2 aku sampai fikir nak keluar bidang je. Keje macam kakak aku ke. Ape2 lah asalkan bukan kat situ. Dah susah sgt nak dapatkan kerja dlm bidang kan. Nak kata aku memilih kerja? Mungkin. Sebab kalo boleh aku nak cari kerja yg dekat dgn family aku, which is in KL or Selangor. Kenapa? Sbb bile aku dah kerja ni aku baru dapat merasa hidup dgn family aku. Bayangkan dari form 1 aku duk asrama sampai form 5. Pastu masuk matrik asrama lg. Masuk usm asrama lagi. Aku palapes pulak tu, mmg jarang la dapat balik cuti sem. Sebab tu aku nak duduk dgn family. Unless kalo aku dah kawin baru bole duk luar KL. Yela dah kawin kena lah duk dgn suami kan. Hehe.

Tapi aku kawin pon tak fikir lg sebab aku rase tak puas lg hidup single. Best kot. Bole buat macam2 aktiviti tanpa mintak permission dari siapa2 (kecuali parents, and my parents are super sporting). Tanpa rasa terkongkong. Aku paling tak suka org kongkong aku selain mak bapak aku. Ko bukan mak bapak aku, ko bukan suami aku kot. Btol tak? Kannn. Eh sendiri yg jawab pulak.

Oklah. Macam dah lari dari tajuk sikit. Hehe. Layanlah korang entry tak berapa panjang tapi tak bergambar ni. Alaa kasi can la kan. Dah 2 tahun tak up entry kot. Haha :p

Salam.