.


Thursday, November 24, 2016

Furriend Update Part 2

Assalamualaikum.

Alhamdulillah masih bernyawa lagi blog ni. *perli diri sendiri

Previous entry is here

So sekarang ni kucing yg yang tinggal chemol and gary je. Aku rase masa ni tahun 2013. Gary and chemol pon mmg kamceng la sampai bole tido sekali. 


Suke duduk dalam tong sampah


Muka mintak penyepak makan


Muka annoying


Bersama abang chemol

TAPI. *ni mmg ayat feveret aku
Ade kejadian yg tak diingini berlaku. Satu hari dalam tahun 2014 mase kitorang tgh bersenang lenang di hari minggu ayah aku balik rumah dgn membawa berita sedih ;( Jumaat sebelum tu DBKL datang tangkap semua kucing2 yg berkeliaran kat area rumah aku. Patutlah gary n chemol tak balik2. Ingatkan takde pape sebab 2 hari tak balik tu kira normal je. Rupanya dorang pon kena tangkap jugak. Sedihnyaaa mase tu. Masalahnye yg DBKL pon nak tangkap dorang kenapa. Dorang pakai loceng tau. Kalau ada loceng tu maksudnya kucing tu bertuan la kan. Aku punyalah semangat sampai pegi kat Pusat Kembiri Haiwan kat Jalan Air Panas, Setapak sebab aku try google dorang cakap kucing yg ditangkap oleh DBKL akan dihantar ke situ sebelum dilupuskan dalam masa 2 minggu. DILUPUSKAN tau. Memang macam2 aku fikir mase tu. Takut tak sempat selamatkan dorang la. 

Bila aku sampai sana aku tanye la staff kat situ ade lagi tak kucing yg kena tangkap seminggu lepas. Die cakap ade lagi and aku pon cari la kat cage banyak2 kat belah belakang. Cari punya cari tapi gary n chemol takde T_T. Staff kat situ cakap kalau takde tu maksudnye dah ade orang adopt atau NGO dah ambil dan bawak kat dorang punya shelter sendiri. Mase tu aku memang sedih sangat sebab dah tak dapat jumpa dgn gary n chemol lagi. Aku harap sangat dorang tak dilupuskan dan ade shelter yang amek dorang. Semoga mereka sentiasa sihat di mana mereka berada. Dan sejak dari peristiwa tu, kucing2 aku selepas tu semua aku takkan benarkan dorang keluar dari rumah. Duduk je dalam rumah. Cuma sekali sekala je aku bawak dorang keluar pegi Taman Jaya ke sekadar tak nak bagi dorang rasa bosan dan terkurung. Sape kucing aku lepas gary dan chemol? Next entry aku cerita. Till then, babai.

Assalamualaikum.



Furriend Update Part 1

Assalamualaikum.
Hai semua! Tgh buat ape tuuu? Aku kat rumah sewa kat banting nii. Tak tau nak buat ape. Tadi lepas balik keje aku g merayap kat Giant Banting jap dgn partner in crime aku, Cik Hanie. Sekarang ni aku kalo nak g merayap ajak die je sbb membe ofis aku lg sorang Cik Nada dah jadi Puan Nada. So takleh nak merayap sgt dah. Setakat keluar lunch masa keje je boleh. Jadinye Cik Hanie kite ni la yg rajin melayan kaki jalan aku ni. Lagipon kitorang je GSA kat ofis tu. Geng Single & Available. Kahkahkah
Eh aku nak cite pasal kucing aku la. Jgn melalut. Ok sebelum ni aku penah cite pasal chemol dan comel kan. Lepas diorang berdua ni ade lagi sekor penambahan which is Garyyyy Oppa. Hehe actually Gary je tapi ayin selalu panggil die Gary Oppa sbb cite Runningman kan ade watak Gary. Gary ni pon stray cat sama mcm comel (chemol bukan sbb die lahir kat rumah aku). Jumpa kat depan lif masa tu takde air. Orang tgh sibuk mangangkut air naik lif die pon nak menyibuk kat situ so die asek kena sepak je kat situ. Ape lagi aku pon terus mewujudkan rescue team dan menyuruh najwa (adek aku) kidnap si gary ni bawak balik rumah. NAIK TANGGA. Yela dah lif penuh dgn org nak mengangkut air kan. Haha kesian najwa terpaksa menjadi exco tangga. Dan gary pon hidup bahagia di samping aku. Hahaha >.<

Ni die si Gary Oppa.

TAPI. Ade kisah sedih plak. Rasenye dlm 2 or 3 bulan gary duk rumah aku comel sakit. Aku pon tak sure sakit ape sbb tibe2 die macam jadi kurus sgt dan tak lalu makan. Duk diamm je. Mase tu pulak aku ni jahil lg bab2 nak hantar kucing ke vet ni. Sampai satu tahap die punya bulu gugur n die selsema yg sgt teruk sampai bersin keluar darah. Aku rase die kena virus kucing la sbb tak lama lepas tu chemol pulak kena. Dan paling sedih sekali ayah aku tak bagi dorang duk dalam rumah sebab tu. Mase tu aku sedih gila tapi tak boleh nak buat ape2. Dan akhirnya comel mati. Masa tu 1 Syawal aku ingat lagi. Chemol pulak lepas je comel mati die macam beransur sembuh. Dan lepas tu dah ok balik macam biasa. Mmg punca dia kat comel kot. Takpelah biarlah comel tenang di sana. Tak sakit dah :)